Värme och ventilation sköts via ett automatiskt system och värmen sätts på när utomhustemperaturen går under 17 grader. Temperaturen i våra lägenheter ska alltid ligga på runt 20 grader, vilket också ligger i nivå med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– För att värmen ska fördelas jämnt i lägenheten bör du undvika att placera möbler, elementskydd eller tunga gardiner framför elementen, förklarar Anders Andersson, fastighetsförvaltare på Orustbostäder.
– Det hindrar nämligen den varma luften från att sprida sig och termostaten känner inte av om värmen behöver höjas eller sänkas. En bra tumregel är att lämna ett utrymme på tio centimeter till elementet.
Andra bra knep för att hålla kvar värmen i lägenheten är att fälla ner persiennerna på natten och se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Snabbvädra hellre med korsdrag under fem till tio minuter. För en behaglig inomhusmiljö är det också viktigt att alla ventiler är öppna och rena.
– Om inte luften cirkulerar snabbt nog finns det risk att det bildas mögel. Därför ska till- och frånluftsventilerna i samtliga utrymmen hållas öppna, och rengöras med jämna mellanrum. Kontrollera att utsuget fungerar genom att hålla en bit papper över ventilen. Sitter pappret kvar fungerar ventilationen som den ska, säger Anders Andersson.
Ungefär hälften av Orustbostäders lägenheter har egna elpannor eller frånluftsvärmepumpar. Och även om det kan vara lockande att sänka pannans temperatur för att spara el är det en dålig idé.
– Du bör låta grundinställningarna på pannan vara. Om du sänker temperaturen för mycket kan vattentemperaturen bli för låg, vilket i sin tur kan leda till tillväxt av legionellabakterier i ledningar och rör. Om man vill reglera temperaturen lite är det säkrare att göra det via elementets termostat, säger Anders Andersson.