Så startar du Grannsamverkan i ditt område
Information
Den här webbplatsen behöver lagra så kallade kakor (cookies) på din dator för att fungera. De finns två typer av kakor, temporära och permanenta. De kakor som den här webbplatsen behöver är av temporär natur och rensas bort när du stänger din webbläsare. För att kunna lagra undan att du accepterar kakor måste webbplatsen dock skapa en permanent kaka för den här webbplatsen för att lagra att du accepterar användning av kakor även vid kommande besök hos oss. För att kunna använda webbplatsen behöver du acceptera att vi lagrar undan kakor på din dator.
Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig avskräcker vi och försvårar för tjuven. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden.
Enligt studier minskar Grannsamverkan brottsligheten med i genomsnitt 36%. Positivt är också att Grannsamverkan för med sig en ökad personlig kontakt mellan grannar.
2019 startade vi, som pilotprojekt, i igång Grannsamverkan i två områden i Svanesund: Blåklinten och Ekebovägen. Det föll så väl ut att vi nu erbjuder fler områden att starta upp.
Grannsamverkan är i huvudsak ett samarbete mellan boende och polis. Orustbostäder hjälper till med inbjudan till möte, information och struktur.
"Tillsamman är vi starka" (Alexanders Hutter hyresgäst och kontaktombud på Blåklinten.)
Avgörande för framgång är att ni som boende själva är engagerade och att initiativet kommer från er.
Så här startar du Grannsamverkan i ditt bostadsområde
- Stäm av intresset med dina grannar. Ungefär hälften i området bör vara intresserade. Använd lista - deltagande hushåll
- Utse Kontaktombud. Ett kontaktombud för upp till 20 hushåll är lagom
- Kontakta Orustbostäder
- Orustbostäder bjuder, tillsammans med Polisen, in boende i det aktuella området till ett möte om Grannsamverkan. Polisen informerar om upplägget och om brottsförebyggande åtgärder. Information om hur boende kan kommunicera via Grannsamverkans app
- Orustbostäder bjuder in polis och kontaktombud till Trygghetsvandring i området. Syftet med Trygghetsvandringen är att identifiera brist på belysning, skymmande träd/buskar och annat som underlättar för brottslig verksamhet. Polisen utbildar också kontaktombuden.
- Orustbostäder sätter upp skyltar (Grannsamverkan) i området och dekaler på dörrar
- Polisen informerar regelbundet Kontaktombuden om brottsutvecklingen. Kontaktombuden informerer, via appen, boende inom området.
- Kontaktombuden och Orustbostäder informerar nya hyresgäster om Grannsamverkan.
Rollfördelning Grannsamverkan
Källa:SSF Stöldskyddsföreningen
Tillsammans ökar vi tryggheten i våra bostadsområden på Orust!
|
Broschyr om Grannsamverkan
Deltagande hushåll
Kontaktombudets roll
Kontakta Orustbostäder om Grannsamverkan: 0304-799 400
( må-fred 10-12)
info@orustbostader.se
Läs mer om samverkan mot brott här
|