Plötsliga händelser som extremväder, cyberattacker eller militära konflikter är något som många av oss helst inte tänker på, men faktum är att var och en av oss är skyldiga att ha en så kallad hemberedskap.
– Oavsett orsak, är det mest sannolika scenariot ett långvarigt strömavbrott. Det i sin tur påverkar värme, matförvaring, tillgång till vatten och avlopp samt möjligheten att skaffa förnödenheter, förklarar Ammi Axelsson, förbundsordförande, Civilförsvarsförbundet.
Innan du springer iväg och köper på dig massa saker är det klokt att göra en risk- och sårbarhetsanalys för ditt hushåll.
– Titta på vad du och din familj behöver göra för att ha tillgång till vatten, mat och information under minst en vecka. Fundera på hur ni kan hitta gemensamma lösningar i grannskapet. Alla kanske inte behöver köpa en radiomottagare, det kanske räcker om det finns en i huset, förklarar Ammi och fortsätter:
– Att planera tillsammans blir billigare och dessutom är vi är sociala varelser som behöver andra människor för att må bra. Om du lär känna dina granar innan en kris så vet du också vilka som hör hemma i huset och hur ni kan hjälpa varandra. Det är jätteviktigt för trygghetskänslan över tid.
Efter bara några dagars elbrist börjar hyllorna i livsmedelsbutikerna eka tomma. I stället för att fylla en krislåda, som du sedan glömmer bort, kan det vara klokt att skapa ett förråd som du använder och förnyar.
– Köp extra av sådant som du tycker om och tillagar i vardagen. Genom att rotera varorna riskera de inte att bli gamla. Om strömmen går börjar du med att tömma kylen, eftersom kylvaror förstörs först. Öppna frysen så sällan som möjligt. Har du mycket fryst mat, tillaga eller konservera den för längre hållbarhet. Torrvarorna spar du till sist, råder Ammi.
Man brukar räkna med att det behövs två till tre liter vatten per person och dag. Ha därför alltid upptappat vatten hemma, som du byter ut regelbundet. Ett tips är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservvatten och håller dessutom frysvarorna kalla längre under ett strömavbrott.
– Det är det små sakerna i vardagen som kan bli avgörande för hur väl man klarar en krissituation, och då ska vi inte glömma bort våra husdjur. De behöver också mat, vatten och värme, avslutar Ammi.
Så förbereder sig Orustbostäder
Martin Hellgren
Vd, Orustbostäder
Vad gör Orustbostäder i händelse av kris?
– Vi har allmän tjänsteplikt och kommer att gå till jobbet som vanligt så länge det går. Vi har tagit fram en krisplan med rutiner för olika krissituationer. Som fastighetsägare har vi inte rådighet över samhällets vatten- och elförsörjning men vi kommer att göra allt vi kan för att få fram reservkraft för el och värme.
Och om man inte kan betala hyran på grund av tekniska hinder?
– I en extremsituation där betalningssystemen inte fungerar kommer vi självklart inte att säga upp något kontrakt, då löser vi det efter den omedelbara krissituationen.
Får man laga mat på stormkök i lägenheten?
– I normalfall vill vi inte att man gör det, men i en krissituation är det bra att ha ett gasolkök hemma. Tänk på att aldrig ställa det under köksfläkten, eftersom fettet i fläkten kan ta eld.