I april tillträdde Hans Björnum och Monica Gynäs sina roller som nya kommunpoliser i Södra Fyrbodal. Deras uppdrag är att driva polisens brottsförebyggande arbete i samarbete med företrädare för de tre STO-kommunerna (Stenungsund, Tjörn, Orust), föreningar, näringsliv, skolor och fritidsgårdar.
– Vi behöver hjälpas åt i samhället för att få genomslagskraft. Polisen kan inte själva lösa hela samhällsproblematiken, säger Monica Gynäs, kommunpolis.
– Vi är en strategisk funktion inom Polisen, som bland annat kommer att synas på olika möten. Mycket av det brottsförebyggande ansvaret ligger numera på kommunen, och då kommer vi att samverka kring vad de ska prioritera i sitt arbete, förklarar Hans Björnum, kommunpolis.
En digital medborgardialog hösten 2020 visade att de flesta kände sig trygga på Orust. Enligt Brottsförebyggande rådets Nationella Trygghetsundersökning kände sig 13 procent av befolkningen (16–84 år) på Orust otrygga i det egna bostadsområdet under 2021–2022.
– Vi har generellt ett tryggt samhälle i alla tre STO-regionerna, men på nationell nivå ser vi en ökad rekrytering av unga till kriminell verksamhet, samtidigt som narkotikan kryper längre ner i åldrarna. Som vårdnadshavare bör man våga vara nyfiken och ställa frågor till sina ungdomar, säger Hans Björnum.
Monica och Hans vill båda lyfta fram och tipsa om Grannsamverkan som en effektiv metod för att minska exempelvis inbrott, men också att det finns fler sätt att lämna information till polisen än att ringa 114 14
– Vi har en jättebra funktion på polisen.se, där man kan lämna tips, även anonymt. Det kan handla om allt från misstänkt narkotikahandel till att man hör att det inte står riktigt rätt till hos grannen. Vi återkopplar inte på tipsen, men allt gås igenom, säger Monica Gynäs.
Så jobbar vi för din trygghet
Orustbostäder engagerar sig i en rad olika projekt för att du ska kunna känna dig trygg i ditt närområde.
Trygg på Orust
Orustbostäder ingår i kommunens lokala brottsförebyggande råd, Trygg på Orust. Varje kommun ska enligt lag (2023:196) ta fram en lägesbild över brottsligheten och besluta om en åtgärdsplan.
Effektiv samordning för ökad trygghet (EST)
Genom regelbundna avstämningar mellan kommun, polis och fastighetsbolag kan vi snabbare identifiera och hantera problem i våra bostadsområden.
Grannsamverkan
Ökad kunskap och uppmärksamhet från de boende avskräcker och försvårar för tjuven. Orustbostäder har startat Grannsamverkan i två områden i Svanesund och uppmuntrar fler områden att göra det samma.
Huskurage
Orustbostäder samarbetar med polisen och hyresgäster, inom ramen för den våldspreventiva metoden Huskurage. Genom att öka kunskapen om våld och civilkurage vill vi få fler att agera vid oro
för att någon far illa i sitt hem.
Trygghetsrondering
Varje natt, när Securitas inte är upptagna med jouruppdrag, patrullerar och genomför de trygghetsronderingar i vårt fastighetsbestånd.
Störningsjour
Vid allvarliga störningar från dina grannar under kvällar och helger, kontakta störningsjouren på 010-470 57 40.
Vill du veta mer? Besök orustbostader.se