Så skyddar du ditt hem mot bränder

I januari gick fjorton hem i Henån förlorade i en brand. Vi bad Hans Blohm, ställföreträdande räddningschef på Orust kommun, om hans tre bästa brandsäkerhetstips.

1. Se till att ha fungerande brandvarnare.

– Det här är det absolut viktigaste tipset jag kan ge. En fungerande brandvarnare är A och O. Kontrollera därför regelbundet att den fungerar och om den behöver nytt batteri. Stiftelsen Orustbostäder sätter upp brandvarnare vid en nyinflyttning och därefter är det du som hyresgäst som ansvarar för att se till att den fungerar. Bor du i en större lägenhet skadar det inte att ha flera brandvarnare, då har du mer tid att agera ifall något skulle hända.

2. Ha en handbrandsläckare i lägenheten och ta bort brännbara material.

– En handbrandsläckare är ett bra komplement om man vill brandsäkra sitt hem. Med en handbrandsläckare kan du själv släcka mindre bränder som kan uppstå. Du hittar handbrandsläckare i olika modeller för bara ett par hundralappar, en billig men viktig investering. Se också till att aldrig ha brännbara material ståendes i allmänna utrymmen då detta gör att elden sprider sig snabbare.

3. Utan en hemförsäkring står du helt oskyddad.

– Teckna en hemförsäkring. Det är den som skyddar dig, din familj och era ägodelar ifall det skulle börja brinna i huset, eller om någon annan typ av skada skulle uppstå. Det är också via en hemförsäkring du kan få hjälp med eventuella kostnader för boende och nya kläder. Utan hemförsäkring saknar du helt skyddsnät.

Fler tips på www.brandskyddsforeningen.se

 

Hans Blohm, ställföreträdande räddningschef på Orust kommun.