Så satsar vi på våra uteplatser

Närhet till gröna utemiljöer är viktigt för oss och våra hyresgäster. Under sommaren har vi byggt en helt ny lekplats och placerat ut ett tjugotal bänkar och bord åt våra hyresgäster.

Emil Larbring är förvaltare på Orustbostäder. Han ser till så att din lägenhet är i gott skick och ansvarar bland annat för beställningar av underhåll och reparationer.

– De senaste två åren har vi på Orustbostäder lagt mycket kraft på våra utemiljöer. Vi har planterat och tagit hand om grönytor och buskage som fått möjlighet att växa till sig på ett fint sätt. Under sommaren har vi också byggt helt ny lekplats på Hasselvägen i Henån. Där det tidigare bara fanns asfalt har vi anlagt en gräsmatta, byggt en sandlåda med rutschkana och en intilliggande umgängesplats där man kan sitta och fika.

Henåns nya lekplats vid Hasselvägen. 

Under våren och sommaren har Orustbostäders fastighetstekniker också satt ut 27 nya bänkar runt om i Orustbostäders områden.

– Tidigare i vår skickade vi ut information om att våra hyresgäster kan önska att få en parkbänk utställd på valfri plats. Det visade sig vara ett uppskattat erbjudande. Bänkarna kommer att få stå kvar tills kylan kommer, därefter plockar vi in dem tillfälligt över vintern. Saknar du en bänk i ditt område är du välkommen att kontakta oss, säger Emil.

Har du egen uteplats? För många är uteplatsen en oas där man kan njuta av sol, värme och lugn. Andra väljer att odla grönsaker och blommor eller att sommartid förvandla uteplatsen till en inbjudande plats med sköna sittmöbler och lummiga krukväxter.

Kanske vill du göra ännu mer med just din uteplats. I punktlistan nedan listar vi ett par saker som är bra att tänka på i så fall.

– Orustbostäder ansvarar för att hålla de allmänna utemiljöerna i gott skick. Har du en egen uteplats är det du som hyresgäst som ansvarar för denna. Det innebär att den ska hållas ren och snygg och att eventuella staket, trädäck, plank och plattsättningar ska underhållas regelbundet, säger Emil och fortsätter:

– Vill du olja ditt trädäck? Hör av dig till oss så står vi för materialkostnaden.

Regler för balkong och uteplats:

  • Mata inte fåglarna. Mat kan locka till sig råttor och andra skadedjur.
  • Vill du byta eller bygga staket, trädäck eller altan? Kontakta Emil på Orustbostäder för att få ett godkännande och mer info om hur du gör.
  • Montera inga markiser eller skärmtak på fasader, uteplatser eller entréer.
  • Badtunnor, pooler eller studsmattor får av säkerhetsskäl inte placeras på allmän yta eller uteplatser.
  • Grilla gärna, men ryk inte in på grannen. Kolgrill måste placeras en bit från huset.

 Emil Larbring, förvaltare på Orustbostäder.