Så får du till en jämn inomhustemperatur

Under det mörka vinterhalvåret är värme och ljus extra viktigt för våra hyresgäster. Vår fastighetstekniker Tomas Ohlsson svarar på tre vanliga frågor kopplade till temperatur, brandsäkerhet och belysning.

Vem ansvarar för att lägenheten har en fungerande brandvarnare?

– Vi strävar efter att varje lägenhet ska vara försedd med brandvarnare. Om din lägenhet saknar brandvarnare eller inte har en fungerande brandvarnare så installerar vi en åt dig. Det är vi som hyresvärd som ansvarar för att brandvarnaren fungerar vid monteringstillfället och därefter är det du som ansvarar för kontroll och eventuell felanmälan.

Varför känns inte min lägenhet lika varm överallt?

Temperaturen inne våra lägenheter ska ligga på runt 20 grader. Om man täcker för sina element med möbler eller tjocka textilier, till exempel en soffa, säng eller tjocka gardiner har inte den varma luften möjlighet att sprida sig i rummet. Om elementen är blockerade kan också termostaten misstolka temperaturen i rummet och stängas av. Därför bör det finnas minst 10-15 centimeter luft framför dina element.

Jag tycker om levande ljus men är rädd för att det ska börja brinna. Behöver jag vara orolig? 

– Tyvärr inträffar många bränder just under vintermånaderna. Se därför till att aldrig lämna levande ljus obevakade. Använd ljusstakar av keramik eller metall och se till så att ljuset står stadigt och långt ifrån gardiner och andra textilier. Har du mossa i din ljusstake? Byt ut den mot icke brännbara dekorationer, till exempel fina stenar. Du hittar fler tips på www.brandskyddsforeningen.se